Rakennukset lomamatkoilla


 

 

Matkailijan ohjelmaan kuuluu tietysti tunnettujen nähtävyyksien katselu ja yleensä siihen joukkoon mahtuu aina joku rakennuskin. Tämän lisäksi matkailija törmää moniin erilaisiin rakennusatkaisuihin mihin Suomessa on tottunut. Täällähän esimerkiksi putkimies vetää rakennuksiin aina paksut viemäriputket, joihin voi huoletta tyhjentää vessapaperirullan. Monissa maissa viemärit ovat kuitenkin niin ahtaat, että paperin heittäminen pönttöön on kiellettyä, koska se tukkii viemärit. Siinä onkin suomalaisella opettelua kun pyyhkimisen jälkeen pitääkin paperit heittää roskakoriin eikä pönttöön. Varsinkin kun suomalainen on tottunut nykyään huoltoasemilla jo paljon hienompiin vehkeisiin. Vedetön pisuaari alkaa olemaan jo monessa paikassa ja käsiäkään ei kuivata enää pyyhkeeseen tai paperiin vaan sen homman hoitaa käsikuivain, joka on niin tyylikäs että sopisi vaikka olohuoneeseen. Ei tarvitse usein etelän lomakohteissa etsiä käsikuivainta tai sen jos löytää niin vedetön pisuaari kyllä jää löytymättä. Ja muutenkin vessojen sisustus on monesti vähän erilaista mihin Suomessa on tottunut. Sitä kun Vantaan lentokentällä käy lähtiessä asioimassa ja seuraavan kerran vaikka Kreikassa niin kyllä siinä vessan sisustus matkalla muuttuu. Että sisustus Vantaa on vähän eri asia kuin sisustus Rodos tai joku vastaava. Toisaalta jos sisustus ei ole ihan ykkösluokkaa niin monesti sitten siivous onkin parempaa tasoa kuin mihin kotimaassa on tottunut. Erään tuttuni alaa on siivouspalvelu Naantali nimisessä paikassa ja kertoi, että kyllä siivoojat menisivät vessoja siivoamaan useamminkin, mutta kun ylhäältä tulee käsky niin sen mukaan siivotaan sitten harvemmin. niin Naantalissa kuin muuallakin Suomessa. Tietysti sen ymmärtää, kyllähän täällä työ maksaa paljon enemmän kuin Välimeren suunnalla. Toinen missä tuon asian huomaa, on rakennusten julkisivut. Täällä päin nuo putsataan ehkä kerran kesässä, mutta etelämpänä julkisivun pesu on melkeinpä arkipäivää. Siihenkin on tietysti syynsä, kyllähän täällä talvi tekee sen, että ei paljoa katupölyä leijaile ilmassa, mutta etelämpänä julkisivun pesu on ajankohtaista paljon useammin.
Tuosta itse asiassa kerran väittelin erään tamperelaisen kaverini kanssa ja kun ei kinaamisesta meinannut tulla loppua niin ratkaistiin sillä että katsottiin netistä myytävät asunnot Suomessa ja alettiin vertailemaan kuvia etelänmaan vastaavanlaisiin taloihin. Ja kyllähän se niin on, että täällä talot ovat kesäisin paljon pölyisempiä, koska niitä ei kovin usein putsata ulkoapäin. Toisaalta ihmisen silmähän tottuu kaikkeen, joten jos joku on lähinnä aina pölyinen niin se ei pitemmän päälle näytä enää likaiselta. Tuttu muurari Oulusta sanoi, että pölyinen pinta on vain katsojan silmässä. Ilmeisesti kaverin on niin tottunut kaikkeen rakennuspölyyn leivinuuneja tehdessään, ettei enää edes huomaa vaikka eväsleivän päällä olisi sentin pölykerros. Mutta jatkoi sitten vakavampana että kyllähän se pitää aina työn jälkeen paikat putsata, ihan sama onko se leivinuuni Oulu -nimisessä paikassa vai pääkaupungissa tai vaikka Etelä-Euroopassa. Eihän tuollainen pöly oikeasti kovin nättiä ole ja keuhkoissakin se tuntuu ikävältä.
Tuosta sain hyvän esimerkin kun kävin katsomassa sekun toimitiloja Orimattilassa. Se kaveri kun ei oikein siivoamisesta piittaa, taitaa imuroida pajansa kerran vuodessa jos sattuu jaksamaan. Ja sen oli kyllä näköistäkin, äijän toimitilat Orimattila -cityssä kun eivät ole siistit ei sisältä eikä ulkoa. Monesti sille on sanottu että tuo kaikki pöly on kohta sun keuhkoissa, mutta nauraa vaan ja sytyttää uuden kessun. Että ehkä sillä ei niin ole sille väliäkään. Sanoi, että keuhkot puhdistuu aina ulkoilmassa. Ja siksi hän ulkoilee joka päivä muutaman tunnin säähän katsomatta. Viimeisin projekti on ollut leikkimökin rakentaminen ja siinä kuulemma saa liikuntaa ja ulkoilmaa niin hyvin, ettei tarvi mitään urheiluharrastusta hankkia. On sillä yksi kaveri, joka omistaa rakennusliikkeen ja sen kanssa joskus yrittivät aloittaa lenkkeilyä ja sitten kuntosalilla käyntiä, mutta molemmat jäivät yhteen kertaan, joten ehkä parempi että edes jotain liikuntaa harrastavat nuokin rakennusmiehet.

 


 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2013-2016 Yhteystiedot: Eeva Leena, therodeohand@therodeohand.com